top of page
  • Reseintyg365

Covid-19 PCR-test krav vid resa till flera länder i Afrika

Uppdaterat: 24 sep. 2023

Flera länder i Afrika har infört krav på Covid-19-testning vid ankomst för internationella resenärer, särskilt för ovaccinerade personer. I Angola, där Covid-19-fallen fortsätter att öka, krävs det att alla internationella resenärer, oavsett vaccinationstatus, genomgår ett PCR-test vid ankomst och betalar för testet själva. Efter testet ska resenärer placeras i karantän på egen bekostnad tills deras testresultat kommer tillbaka, vilket vanligtvis tar upp till 48 timmar.


Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken har också infört liknande regler och kräver att alla internationella resenärer genomgår PCR-test vid ankomst. I Niger måste alla resenärer, oavsett om de är vaccinerade eller inte, visa upp ett negativt PCR-testresultat som tagits inom 72 timmar före ankomst till landet.


Sudan

I Sudan måste ovaccinerade resenärer genomgå PCR-testning vid ankomst, och ovaccinerade personer måste också genomgå ytterligare PCR-testning efter 72 timmar. Detta gäller också för utländska besökare som är fullvaccinerade, men som anländer från högriskländer. För ovaccinerade resenärer som planerar att resa till populära resmål i Afrika, är det viktigt att notera att flera länder har infört Covid-19-testningskrav vid ankomst. I Kamerun krävs det att alla internationella resenärer, oavsett vaccinationstatus, genomgår PCR-testning vid ankomst och vidare uppmanas att hålla sig i karantän tills deras testresultat kommer tillbaka. Ghana har också infört liknande krav på PCR-testning för ovaccinerade resenärer.


Kenya

Kenya har också infört krav på att resenärer ska genomgå PCR-testning vid ankomst. Ovaccinerade resenärer som anländer från högriskländer måste genomgå ytterligare PCR-testning efter sju dagar av självisolering. Zambia har också infört liknande krav där ovaccinerade resenärer som anländer från högriskländer måste genomgå ytterligare PCR-testning efter sju dagar av karantän på egen bekostnad. Alla resenärer över 12 år måste vid inresa i Kenya visa upp ett giltigt vaccinationsbevis för COVID-19. Dessutom accepteras ett PCR-test som gjorts upp till 96 timmar innan ankomst till landet. [4] [8]


Zimbabwe

Zimbabwe har också infört krav på PCR-testning vid ankomst och ovaccinerade resenärer som anländer från högriskländer måste genomgå ytterligare PCR-testning efter sju dagars karantän på egen bekostnad.

Det är viktigt att resenärer som planerar att resa till Afrika kontrollerar lokala restriktioner och krav innan de reser och se till att de har uppfyllt alla krav för att undvika överraskningar eller komplikationer under resan. Resenärer bör också följa alla säkerhets- och hälsoråd från lokala myndigheter för att bidra till att minska risken för att sprida Covid-19.

Rwanda


Från och med januari 2022 är det inte längre ett krav att kunna uppvisa ett negativt COVID-test (PCR eller Antigen) eller bevis på vaccinering för inresa till Rwanda. Det sker inget test vid ankomst på Kigali flygplats eller krav på negativt test vid utresa. [1]


Uganda


För ovaccinerade resenärer (inklusive ovaccinerade barn över 5 år) gäller fortsatt krav på uppvisande av intyg om negativt PCR-test vid in- och utresa från Uganda. Intyget ska ha utfärdats inom 72 timmar före resan påbörjas. Det krävs inte längre ett negativt testresultat vid inresa i landet via Ugandas landgränser. [7]


Tanzania


I Tanzania kräver de att testet ska vara gjort senast 72 timmar innan du anländer. Eftersom vi tillbringar två dygn i Kenya innan vi åker till Arusha kommer det test vi gör i Sverige för att komma in i landet inte räcka till för ankomst i Tanzania. [4]


Zambia


Från och med den 28 mars 2022 gäller följande vid inresa till Zambia från Sverige (se karantänsregler nedan): Fullvaccinerade resenärer behöver inte uppvisa ett negativt PCR-test vid ankomst men förväntas visa ett giltigt vaccinationsbevis. [[6](https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-


Resenärer som planerar att resa till Afrika uppmanas att kontrollera lokala restriktioner och krav innan de reser och se till att de har uppfyllt alla krav för att undvika överraskningar eller komplikationer under resan. Resenärer bör också följa alla säkerhets- och hälsoråd från lokala myndigheter för att bidra till att minska risken för att sprida Covid-19.


Det är också viktigt att notera att kraven för inresa kan ändras på kort varsel, så det är viktigt att hålla sig uppdaterad på de senaste utvecklingarna genom att kontrollera respektive lands officiella webbplatser eller genom att ta kontakt med lokala myndigheter.


OBS: Läs vad som gäller just dig på Swedenabroad eller kontakta ambassaden för landet du ska till för den senaste informationen för just din resa. Informationen på detta inlägg är skrivet 2023-03-02 och kan ha förändrats.

Afrika resa PCR-test21 visningar0 kommentarer
bottom of page