top of page
  • Reseintyg365

Vad är ett PCR test?

Uppdaterat: 17 okt. 2021

Många undrar vad ett PCR-test är, innan covid-19 pandemin hade ingen hört det ordet. Idag förknippar de flesta ett PCR test med ett test för om man har corona eller inte. Det är nämligen så att det är lite mer komplicerat. I denna artikel vill vi på Reseintyg365 upplysa intresserade personer och väcka nyfikenhet för vetenskapliga metoder.


Definitionen på Wikipedia lyder Polymeraskedjereaktion vilket egentligen betyder att det är en molekylärbiologiska och biokemisk metod som använda för att amplifiera några fåtal DNA-Sekvenser utifrån viral RNA massa. Denna metod uppfanns 1983 av den amerikanska biokemisten Kary Mullis och har sedan dess använts i medicinska laboratorium bland annat för ändamålet biokemisk forskning och kriminologi.


PCR tester som vi på Reseintyg365 utför är av typen RT-PCR vilket betyder PCR med omvänd transkription, här skapar man DNA ifrån RNA. Mängden mRNA mäts och därmed kan man se om en viral covid infektion finns i patienten vid tillfället för provtagningen eller inte. RT-PCR kallas också real-time PCR eller qPCR men detta anses vetenskapligt felaktigt, då det betyder något annat i vetenskapliga termer.


PCR tester är inget som man använder ett snabbkit för, därför måste det analyseras på laboratorium. Våra prover skickas dagligen till labbet som sedan analyserar provet och sedan blir det antingen negativt, positivt eller oklart resultat. Det är viktigt att dessa maskiner är CE-märkta och kvalitetssäkrade, därmed har vi på kliniken valt samarbetspartner med noggrannhet och omsorg. Våran vision är att alltid ge våra kunder säkrast möjliga tester. Ibland kan man testa positivt långt efter man blivit frisk och inte längre vara smittsam, man ska dock iallafall följa Folkhälsomyndighetens och smittskyddsläkarens direktiv för att vara på säkra sidan att man inte förvärrar pandemi.


PCR tester är den säkraste metoden och är mer noggrann och specifik än Antigen tester, dessa rekommenderas därför. Dock accepterar vissa länder reseintyg utfärdade efter utfört Antigen test vilket uppskattas av resenärer då detta är billigare, hos oss kostar ett EU-godkänt Antigentest 395 kr medan ett PCR-test kostar 850 kr. Vi testar endast friska och symptomfria resenärer som ska resa för vår personals säkerhet, man kan tyvärr ändå vara positiv även om man inte har symptom.


Reseintyg365

Drottningholmsvägen 340, 168 73 BrommaPCR test
PCR test

131 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page